Hoe kan ik kinderen en hun ouders helpen?

IMG-20150924-WA0003Creatieve therapie is een middel om mensen te helpen omgaan met rouw en verlies. In mijn praktijk richt ik me met name op kinderen (en hun ouders) en op jongeren. Hieronder leg ik uit hoe het traject voor kinderen verloopt. Voor mijn werkwijze met jongeren: klik hier.

Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Gaat het om een kind in de basisschoolleeftijd, dan maak ik graag kennis met ouders en kind in een verkennend kennismakingsgesprek. Dit gesprek duurt 30-45 minuten, is kosteloos en verplicht tot niets. Ik hoor dan wat er speelt, en zie tegelijk om wat voor kind het gaat. En wie weet kiest het kind al meteen materiaal om iets te maken, zich mee bezig te houden en de ruimte te verkennen. In het kennismakingsgesprek blijkt waarschijnlijk al of het kind zich vertrouwd voelt bij mij. Mede op grond daarvan beslissen wij dan of we met elkaar verder willen.

Duur van traject

Het is heel erg kindafhankelijk hoe lang een traject duurt. Creatieve therapie kan tussen drie maanden en een jaar duren, langer raad ik niet aan. De creatieve therapie is erop gericht dat het kind leert zijn gewone leven weer op te pakken. De steun van thuis, school en vriendjes/vriendinnetjes moeten dan na het traject voldoende zijn voor het kind om zich prettig verder te kunnen ontwikkelen.

Hoe ziet het traject eruit?

Kiezen jullie ervoor om je kind bij mij een creatieve therapie te laten volgen, dan gaan we een contract aan voor drie  maanden. In principe spreken we de eerste twee maanden 1x per week af en de laatste maand 1x per 2 weken. Ik stel me hierin flexibel op, afhankelijk van wat het kind nodig heeft. Hierna volgt een evaluatie. Aan de hand daarvan beslissen wij of het nog nodig is een vervolgafspraak te maken en zo ja, hoe we dan verder gaan.

Ouders zijn belangrijk

Mijn ervaring is dat dit een heel organisch proces is waarbij het kind tijdens de creatieve therapie op ontdekkingstocht gaat met zichzelf en het materiaal. Deze ontdekkingstocht met je gevoelens in verbinding met het beeldende materiaal (teken-, schildermateriaal, hout, textiel, klei, steen etc.) maakt dat het kind zich stabieler, vrolijker, opgeruimder voelt. Daardoor leert het het brede palet van ingewikkelde gevoelens die bij verlies of rouw spelen te plaatsen en ermee om te gaan. Bij dit ontluikende, mooie proces is de hulp van ouders hard nodig. Tijdens het veranderingsproces kan je kind gedrag gaan vertonen dat je niet begrijpt. Dit komt doordat creatieve therapie gevoelens losmaakt die soms diep verborgen liggen, en die in eerste instantie overrompelend kunnen zijn. Ook heeft het kind soms moeite met de omschakeling dat het in mijn praktijk het middelpunt is, terwijl dat thuis lang niet altijd het geval is. Jullie zijn als ouders heel belangrijk in het veranderingsproces van je kind. Daarom is het belangrijk dat  je begrijpt wat het doormaakt, en dat kind, ouders en therapeut met elkaar in contact blijven. Hebben jullie behoefte aan een tussentijds gesprek met mij, dan is dit altijd mogelijk op afspraak.

Persoonlijk dossier

Zelf leg ik een klein dossier aan met wekelijkse verslagen en observaties, die blijven tijdens de therapie  in mijn bezit. Ik gebruik ze in gesprekken met jullie over de voortgang van de creatieve therapie. Pas na afloop van de therapie en in overleg geef ik het dossier mee. Staat er ‘gevoelige’ informatie in en vind ik het noodzakelijk om het kind te beschermen, dan vernietig ik het dossier na ons laatste gesprek.

Bewaren van de gemaakte beeldende voorwerpen

De werken (tekeningen, schilderijen, kleistukken etc.) bewaar ik tot het einde van de creatieve therapie. Het kind mag zelf bepalen of het zijn werken mee naar huis wil nemen, hier wil laten, weggooien of er een andere bestemming voor heeft.

Geïnteresseerd? Vul het contactformulier in voor een kennismakingsgesprek.